Uncategorized @hr

Biljka tradicionalne medicine sa znanstvenim dokazima

Gospina trava Hypericum perforatum

Biljka koja uspijeva na livadama, uz rubove šuma i pašnjaka, na toplim mjestima. Tradicionalno se koristi kao čaj protiv depresije i bolesti živaca, ali je dobra i za probavu. Stimulira izlučivanje žuči, pa tako poboljšava probavu masti.

Macerat cvijeta gospine trave u maslinovom ulju zovemo kantarionovim uljem.

Izvrsno je sredstvo za različite promjene na koži. Sadrži hipericin, hiperforin i flavonoide (hiperozid, rutin i amentoflavon). Hiperforin ima antioksidativni učinak, a inhibira proupalne citokine. Zato je iznimno učinkovit u obradi naurodermitisa i drugih promjena na koži.

Ima astringentni učinak (steže stanice kože) pa je iznimno učinkovito u zarastanju različitih oštećenja kože izazvanih traumom ili dugim ležanjem (dekubitalne rane). Ima i blagi sedativni učinak, smanjuje bolnost zglobova i mišića, ima antivirusni učinak.

Kantarionovo ulje brenda Terrapiaskincare lako se nanosi jer je u malenoj bočici na potisak, a djelotvorno je kod bolova u kostima i mišićima, kod neuralgija, oštećenja na koži uzrokovana ugrizom ili ubodom, za tretiranje opekotina i drugih rana. Pomaže zarastanje kože i daje koži mekoću i elastičnost.

Primjena: Nanijeti ulje u tankom sloju i blago utrljati bolno (promijenjeno, oštećeno) mjesto više puta dnevno. Možete umiješati nekoliko kapi u naše kreme (regenerativnu ili hranjivu) i tako pojačati učinak hidratacije, regeneracije i ubrzati oporavak kože.

Mjere opreza: često nanošenje i visoke doze aktivnih sastojaka mogu izazvati fotosenzibilnost. Stoga se nakon nanošenja ulja na kožu ne treba izlagati suncu, najmanje pola sata nakon nanošenja.

author-avatar

O Prof. dr. sc. Šperanda

Moje ime je Marcela Šperanda i doktorica sam veterinarske medicine. Doktorirala sam imunologiju na Veterinarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Izučavam utjecaj prirodnih sastojaka na fiziološke procese u organizmu životinja i ljudi. Zanimaju me interakcija čovjeka i prirode i utjecaj životnih okolnosti na odlučivanje, zdravlje. Zanima me rezultat. Tražeći formulu za njegu svoje kože, kreirala sam temeljem spoznaja i iskustva nekoliko proizvoda za njegu kože za svakodnevnu uporabu. Spremna sam to podijeliti s vama. Tradicionalne recepture kombiniram s novim spoznajama. Kreiramo nove djelotvorne proizvode. Istražujemo postojeće i novo… I slušamo vaše potrebe i iskustva.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *