Uncategorized @hr

7 glavnih razloga potrebe za biranom njegom usana

Zdravlje kože usana pridonosi cjelokupnom zdravlju i izgledu osobe, pa podsjećamo na nekoliko ključnih točaka koje treba imati na umu:

 

  1. Građa usana:

Koža usana mnogo je tanja od kože na ostatku lica, a nalazi se na granici sluznice usne šupljine i kože lica.  Za razliku od kože na ostatku tijela, koža usana sastoji se od tankog rožnatog sloja (Stratum corneum, SC) i nema dlaka niti znojnih žlijezda, što ju čini osjetljivijim na oštećenja i dehidraciju. Ispucale i suhe usne mogu biti bolne i neugodne, a mogu biti i osjetljivije na infekcije.

 

  1. Čimbenici okoliša:

Usnama nedostaje melanin, pigment koji koži pruža zaštitu od sunca. To ih čini osjetljivijima na štetne UV zrake, što dovodi do većeg rizika od opeklina i potencijalnog dugotrajnog oštećenja.

 

  1. Izražavanje i komunikacija:

Zdrave usne pridonose mimici lica i sudjeluju u neverbalnoj komunikaciji. Suhe ili ispucale usne mogu smetati i utjecati na cjelokupni izgled osobe.

 

  1. Osjećaj udobnosti i samopouzdanje:

Zdrave usne doprinose općem osjećaju dobrobiti i ugode. Ispucale ili nadražene usne mogu biti izvorom nelagode. Zdrave, dobro njegovane usne pridonose pozitivnoj slici o sebi i mogu podići opće samopouzdanje.

 

  1. Prevencija infekcija:

Ispucale usne ulazna su vrata bakterijama i virusima. Održavanje zdravlja kože usana pomaže u stvaranju barijere protiv štetnih mikroorganizama. Zdrava koža i sluznice prvom su crtom obrane organizma!

 

  1. Estetska komponenta:

Usne su istaknuta crta lica, a njihov izgled može značajno utjecati na cjelokupan izgled. Dobro hidratizirane i zdrave usne povećavaju estetsku privlačnost pojedinca.

 

  1. Prevencija starenja i bora:

Kao i ostatak kože, usne su podložne starenju. Pravilna njega može spriječiti prerano starenje, poput razvoja finih linija i bora oko usta.

 

TerraPia balzam za usne, štiti i njeguje, potpomaže zamjenu oštećenih i suhih stanica kože i potiče regeneraciju. Masnoće i pčelinji vosak dulje štite usne od štetnih utjecaja iz atmosfere, a zeolit ubrzava dijeljenje novih stanica i potpuno cijeljenje. Eterična ulja prave lavande i ružmarina ne nude samo opuštajući miris, nego su učinkovita zaštita protiv uzročnika, pomoć pri cirkulaciji i obnovi tkiva.

author-avatar

O Prof. dr. sc. Šperanda

Moje ime je Marcela Šperanda i doktorica sam veterinarske medicine. Doktorirala sam imunologiju na Veterinarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Izučavam utjecaj prirodnih sastojaka na fiziološke procese u organizmu životinja i ljudi. Zanimaju me interakcija čovjeka i prirode i utjecaj životnih okolnosti na odlučivanje, zdravlje. Zanima me rezultat. Tražeći formulu za njegu svoje kože, kreirala sam temeljem spoznaja i iskustva nekoliko proizvoda za njegu kože za svakodnevnu uporabu. Spremna sam to podijeliti s vama. Tradicionalne recepture kombiniram s novim spoznajama. Kreiramo nove djelotvorne proizvode. Istražujemo postojeće i novo… I slušamo vaše potrebe i iskustva.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *